De Stille Kracht: Het Leven van de Hoogsensitieve Mannelijke Ondernemer

De Stille Kracht: Het Leven van de Hoogsensitieve Mannelijke Ondernemer

Hey hoogsensitieve mannelijke ondernemer,

In een wereld die vaak wordt gedomineerd door de 'harde aanpak', wil ik graag even stilstaan bij een groep ondernemers die de wereld op een andere manier ervaren: de hoogsensitieve mannelijke ondernemer. Je hebt er wellicht nog weinig over gehoord. Maar echt… hooggevoelige of hoogsensitieve mannen bestaan, ik kom ze vaak tegen in mijn praktijk en hun stille kracht verdient dus ook erkenning.

Kenmerken van de Hoogsensitieve mannelijke ondernemer

In een zakenwereld die soms lijkt te draaien om de sterksten wil de hoogsensitieve mannelijke ondernemer zich liever niet altijd gelijk prijs geven. Hij heeft vaak al sinds zijn jeugd wat beschermende muurtjes om zich heen gebouwd door opmerkingen als: “mannen huilen niet”, “jongens zijn stoer” en “he Watje” etc. Maar deze empathische persoon kun je wel herkennen aan zijn vriendelijkheid, altijd klaarstaan voor de ander, het vermogen om dingen anders te zien, details en nuances op te merken die anderen misschien over het hoofd zien. Hij is dé luisteraar, de bedachtzame beslisser of de twijfelaar maar hij wil het liefst zijn bedrijf leiden vanuit zijn hart. Hij doet het net even anders. Hij is creatief, verbonden met zijn team, maar ook gevoelig voor te snel zijn grenzen overgaan of zich emotioneel belast voelen.

Uitdagingen van de Mannelijke HSP Ondernemers

De prijs van empathie en diepgaande waarneming kan hoog zijn. Stress, burn-out en overweldiging zijn reële uitdagingen voor de hoogsensitieve mannelijke ondernemer, en het wordt hoog tijd dat ik dit onder de aandacht breng. Ze kunnen last hebben van:

Overprikkeling: Mannelijke HSP's kunnen sneller overprikkeld raken door geluiden, drukte of sterke emoties. Dit kan leiden tot vermoeidheid, stress en het verlangen naar rust.

Emotionele intensiteit: Hooggevoelige mannen ervaren vaak emoties op een diepgaander niveau. Dit kan leiden tot intense gevoelens van empathie, maar ook tot overweldiging of onzekerheid.

Perfectionisme: Hooggevoelige mannen hebben vaak oog voor detail en streven naar perfectie. Dit kan echter leiden tot zelfkritiek en het gevoel tekort te schieten en het gevoel van niet goed genoeg zijn.

Stress en angst: De neiging tot diepgaande verwerking kan leiden tot overmatige stress en angst. Hooggevoelige mannen kunnen zich meer bewust zijn van mogelijke risico's en gevaren, wat spanning en zorgen kan veroorzaken.

Behoefte aan terugtrekken: Mannelijke HSP's hebben vaak behoefte aan tijd alleen om zich op te laden. Sociale interacties en drukke omgevingen kunnen vermoeiend zijn.

Moeite met kritiek: Hooggevoelige mannen kunnen diep geraakt worden door kritiek. Ze nemen opmerkingen vaak persoonlijk op en kunnen lang nadenken over negatieve feedback.

De Weg Naar Balans

Hoe vind je balans in een wereld die soms lijkt te draaien om 'meer, meer, meer'? Voor de hoogsensitieve ondernemer is het antwoord vaak te vinden in zelfzorg en bewustzijn. Het begint met het erkennen van je sensitiviteit als een kracht in plaats van een zwakte.

Luister Naar Jezelf

Misschien is het tijd om wat meer naar jezelf te leren luisteren, die stem binnenin weer wat meer aandacht te geven, in plaats van je telefoon 😊. Herken de signalen van overbelasting en leer wanneer je gas moet terugnemen. Het is niet zwak om voor jezelf te zorgen; het is slim en veerkrachtig en je bent niet alleen. Minstens 20% heeft de eigenschap van hoogsensitiviteit, bij vrouwen is dit al veel meer bekend, maar er zijn dus ook een aantal mannen met hoogsensitiviteit. En laat dat nu net jouw troef zijn in de ondernemerswereld en het is de tijd om dit te omarmen.

Klachten van de Mannelijke HSP ondernemer

Stress, burn-out, overweldiging, rugpijn, nekpijn, hoofdpijn en allerlei andere vage pijnklachten kunnen dagelijkse realiteit zijn voor hoogsensitieve ondernemers die niet goed voor zichzelf zorgen. En laten we eerlijk zijn, ze praten er niet graag over. Dat is waarom ik het nu doe. Hieronder vind je een lijstje van fysieke klachten die mannelijke ondernemers kunnen ervaren als gevolg van hun gevoeligheid voor prikkels en de neiging tot diepgaande verwerking. Hoewel deze klachten niet universeel zijn en variëren van persoon tot persoon, kunnen enkele veelvoorkomende fysieke klachten zijn:

Hoofdpijn en Migraine: Hoogsensitieve mannen kunnen gevoeliger zijn voor veranderingen in licht, geluid en omgeving, wat hoofdpijn of zelfs migraine kan triggeren.

Spijsverteringsproblemen: Stress en angst, die vaak voorkomen bij hooggevoelige personen, kunnen leiden tot spijsverteringsproblemen zoals maagpijn, prikkelbare darmsyndroom (IBS) of maagzuur.

Spier- en Gewrichtspijn: Hooggevoelige mannen kunnen spanning in spieren en gewrichten ervaren zoals rugpijn, nek en schouder pijn als reactie op stress of overprikkeling.

Slaapproblemen: Het gevoelig zijn voor prikkels kan leiden tot slaapproblemen, zoals moeilijk in slaap vallen, lichte slaap en frequente onderbrekingen tijdens de nacht.

Allergieën: Sommige hooggevoelige mensen lijken gevoeliger te zijn voor allergieën en kunnen heftiger reageren op allergenen in hun omgeving.

Huidproblemen: Stress en emotionele belasting kunnen zich soms manifesteren als huidproblemen, zoals eczeem, psoriasis of acne.

Verhoogde Gevoeligheid voor Pijn: Hoogsensitieve mannen kunnen een verhoogde gevoeligheid voor pijn ervaren, wat betekent dat ze pijn sterker voelen dan anderen.

De Oplossing: Een Persoonlijk FyVIP traject 

(First Yourself Very Important Person)

Maar laten we niet bij de problemen blijven hangen. De oplossing? Een FyVIP pijn traject of een FyVIP vitaliteitstraject. Want jij bent belangrijk, en het wordt tijd dat je jezelf dat echt laat voelen.

Met dit unieke FyVIP programma krijg je direct meer energie en doorbreek snel je patronen zoals pijn, onzekerheid, niet goed genoeg voelen, slecht slapen etc die je als hooggevoelig persoon belemmeren de fitte, energieke en leuke versie van jezelf te zijn. We maken een traject op maat en werken altijd in combinatie van lichaamsgerichte behandelingen (fysiotherapie/massage/ademhaling) als met coaching waarbij praktische en concrete handvatten worden gegeven voor de leefstijl die echt bij je past. 

Wij garanderen een betrouwbaar en nieuw bewezen methode die je helpt om ontspannen te werken in een gezonder lichaam.  Laten we samen streven naar een ondernemersomgeving die empathie waardeert, een die begrijpt dat de stille kracht van de hoogsensitieve ondernemer de wereld kan veranderen. 

Als jij lekker in je vel zit straal je dit uit naar je omgeving. Je dierbaren zullen je dankbaar zijn voor deze stap. En jij doet je werk bovendien met zoveel meer plezier en gemak!

Met gezonde groet,

Sjoerd de Jong

Sjoerd de Jong (1974) is sportfysiotherapeut en sinds een aantal jaren is hij zich meer en meer gaan specialiseren in stress, vitaliteit, ontspanningtherapie via FyVIP. Hij wil ondernemers motiveren en inspireren niet alleen succesvol te zijn, maar juist balans te brengen tussen lichaam en geest en werk en privé. Dat is pas echt succesvol zijn. Hij kijkt vanuit een holistische blik naar je lichaam en geest om de verbinding tussen hoofd en lijf weer te herstellen en te versterken. Zo kun je gemakkelijk de beste versie van jezelf leven. 

Reactie plaatsen