Zzzz.. Slaap jij ook slecht? Tips voor een rustgevende Nachtrust

Zzzz.. Slaap jij ook slecht? Tips voor een rustgevende Nachtrust

Heb jij (wel eens) last van slaapproblemen? 

Je bent niet de enige. Volgens de statistieken geeft in Nederland één op de vijf mensen aan niet tevreden te zijn over de kwaliteit van slaap. Maar hoe komt dat en wat kun je eraan doen?

Onze hedendaagse maatschappij bezorgt ons veel prikkels. Hoe meer prikkels je krijgt, hoe meer je brein in ‘actie-modus’ staat

Sjoerd de Jong is gespecialiseerd in vitaliteit. Consulten met betrekking tot dit onderwerp is een van zijn drijfveren om zijn werk als vitaliteitscoach uit te voeren. Hij richt zich onder andere op 6 basispijlers: Bewegen, Ademhaling, Stress, Immuunsyteem en Slaap. Samen met hypnotherapie en coaching boekt hij geweldige resultaten op het gebied van vitaliteit!

Het is begrijpelijk dat veel mensen slecht slapen maar vooral ook heel erg zonde! Mensen die slecht slapen hebben namelijk vaak last van minder energie, overgewicht, een verminderde focus, pijnklachten, libidoproblemen, etc. Alles uit je leven willen halen én slaapproblemen gaan dus niet samen. Tijd om hier voor eens en altijd een einde aan te maken! In dit artikel lees je waarom zoveel Nederlanders een slaapprobleem hebben en geef ik je tips waardoor de meeste mensen weer aan een diepe onafgebroken nachtrust toekomen.

Waarom slapen we zo slecht?

De toenemende slaapproblemen hebben alles te maken met de snelheid waarin onze maatschappij zich ontwikkelt. Als je dit beseft, kun je een groot deel van je slaapproblemen zelf oplossen. Onze hedendaagse maatschappij bezorgt ons veel prikkels. Je brein verwerkt de prikkels die overdag binnenkomen. Prikkels van werk, gesprekken die je voert, social media die je bekijkt, het verkeer waar je in participeert enzovoort. Hoe meer prikkels je krijgt, hoe meer je brein in ‘actie-modus’ staat. En hoe minder prikkels er binnenkomen, hoe meer je brein naar de ‘rust-modus’ gaat.

Een goede nachtrust

Voor een goede nachtrust is het heel belangrijk dat je na het avondeten minder prikkels binnenkrijgt, zodat je lichaam weet dat je over een aantal uren gaat slapen. Als je jezelf blootstelt aan prikkels als Netflix, je ’s avonds laat nog sport, social media nauwlettend in de gaten houdt of op andere manieren nog heel actief bent, blijft je brein in de ‘actie-modus’. Het denkt letterlijk dat het nog overdag is. Geen basis voor een goede nachtrust dus!

De kracht van je ademhaling

Dus kom jij slecht in slaap of slaap je onrustig? Dan zijn er verschillende manieren om hier iets aan te doen. Zo heeft onze ademhaling een hele grote impact op de ‘rust-modus’ van ons brein. Een goede diepe buikademhaling triggert een zenuw die een gigantische impuls van rust naar het brein stuurt. Het is niet voor niets dat ademhaling zo’n belangrijke rol speelt tijdens yogalessen en onderwerpen als mindfulness. Maar het is dus ook de tool om in een goede diepe slaap te vallen.

Graag leer ik je hoe je met een simpele oefening van een diepe buikademhaling in de ‘rust-modus’ komt:
1. Ga lekker ontspannen op je rug liggen met je ogen dicht.
2. Leg je handen laag op je buik.
3. Adem in door je neus voor 3-4 seconden (je handen verplaatsen omhoog).
4. Adem uit door je mond voor 6-8 seconden (je handen zakken weer terug).
Focus je erop dat 90% van de beweging plaatsvind bij je buik en niet bij je borst. Doe dit 5-10 minuten, de meeste mensen vallen zelfs al eerder in slaap!

Meer tips

Naast de focus op de ademhaling zijn er nog meer tips om in een ‘rust-modus’ te komen. De meest gebruikte en efficiënte zijn:

  • Het dimmen van licht na 20:00 uur.
  • Het uitschakelen van notificaties op je telefoon.
  • Het mijden van social media.

De rol van Vitamine D

Ook vitamine D, een vaak nog onbegrepen factor, kan een behoorlijke impact hebben op de kwaliteit van slaap. In een van de onderzoeken naar de rol van vitamine D in relatie tot slaap werden 89 mensen met slaapproblemen onderzocht. Gemiddeld sliepen deze mensen 5,2 uur per nacht en lagen voordat ze in slaap vielen 59 minuten wakker. De helft van de proefpersonen kreeg vitamine D, de andere helft een placebo. Aan het einde van de studie sliep de groep die vitamine D toegediend kreeg al bijna een uur langer en lagen nog maar een half uur wakker. Een flinke verbetering dus!

Wat kun je verwachten?

Heb jij last van slaapproblemen en ga je met deze tips aan de slag? Dan ben je vast benieuwd wanneer je resultaat kunt verwachten. Veel mensen merken in de eerste week direct al verbetering door het toepassen van deze tips. Maar het kan ook zijn dat het iets langer duurt bij jou. Ervaar je binnen twee maanden geen verbetering? Dan ligt de oorzaak van jouw slaapprobleem wellicht ergens anders

Kom dan zeker eens langs voor een vitaliteitcheck! 

Met vitale groet,

Sjoerd de Jong

Reactie plaatsen