Rugpijn: Een andere blik op de oorzaak van rugpijn

In Nederland lijden meer dan 2 miljoen mensen aan (chronische) rugpijn.  Chronische pijn is pijn wanneer je voldoet aan een van de volgende punten:

  1. Aanhoudende pijn die langer dan 6 weken duurt
  2. Je hebt een blessure of operatie gehad en de pijn duurt langer dan 3 maanden en neemt niet af
  3. Langdurige pijn die zich van de éne plek in je lichaam naar de andere plek in je lichaam verplaatst, bijv. eerst nekpijn, en als de nekpijn weg is, dan weer hoofdpijn of rugpijn of prikkelbare darmsyndroom etc.

In deze blog gaan we dieper in op het een veel voorkomend probleem:

Chronische rugpijn

Als sportfysiotherapeut heb ik veel patiënten gezien en behandeld voor deze steeds terugkerende klachten. Ik zorgde voor een behandelplan gericht op symptoomverlichting en /of preventie met lichaamsgerichte behandeling, oefeningtherapie en trainingsadviezen.  De pijn loste op, maar in het geval van chronische rugpijn kwam de pijn ook weer terug. Ik denk dat al mijn collega’s wel een paar patiënten herkennen hierin.

Via dit blog wil ik je prikkelen om rugpijn (en andere pijnen) vanuit een ander perspectief te bekijken. Zeker als je last hebt van steeds terugkerende pijn is het interessant om dit blog verder te lezen. Daarin daag ik je uit om anders naar je klachten te durven kijken en de oorsprong van de pijn aan te pakken. Laten we samen ontdekken hoe een verandering in perspectief kan leiden tot een beter begrip en daarnaast effectievere aanpak van chronische rugpijn.

De Oorsprong van Chronische Rugpijn

Ik ben van mening dat het belangrijk is om naar de diepere oorzaak van chronische rugpijn te kijken. Lichamelijke oorzaken, zoals houdingsproblemen en spierdisbalans, spelen een rol, maar we mogen ook kijken naar de emotionele aspecten die kunnen bijdragen aan de steeds terugkerende rugpijn.

Emoties worden vaak onderschat als het gaat om lichamelijke klachten, waaronder rugpijn. Onderdrukte emoties, stress en spanning kunnen zich manifesteren in de vorm van fysieke pijn. Het is dus zeker belangrijk om aandacht te besteden aan emoties en overtuigingen en te begrijpen hoe ze verbonden zijn met lichamelijke symptomen.

Ik heb gemerkt dat veel mensen met chronische pijn zoekende zijn in het vinden van een behandelmethode die wél werkt. Vaak heeft men al diverse onderzoeken en behandelingen ondergaan, vaak zonder (blijvend) succes. Afgelopen jaar ben ik binnen FyVIP trajecten (waar we het belang van balans tussen lichaam en geest benadrukken) actief bezig met het coachen en begeleiden van mensen met o.a. chronische (rug) pijn.  Hieronder leg ik je graag uit hoe dit werkt en wat nu de missing link voor jou kan zijn.

Zenuwstelsel en pijn

Er zijn twee soorten pijn.

  1.  Pijn veroorzaakt door lichaamsweefsel schade veroorzaakt door bijvoorbeeld een gebroken been of door een pathologische ziekte
  2. Zenuwbaanpijn

De 2e pijn is wellicht wat onbekender. Toch kent iedereen het fenomeen fantoompijn wel toch? Hierbij is bijv. een been van iemand geamputeerd. Maar deze persoon voelt nog steeds letterlijk pijn in het been dat er niet meer is. Om dit goed te begrijpen is het belangrijk dat je weet hoe het zenuwstelsel in je lichaam werkt. De hersenen zijn de regelfabriekjes van ons lichaam. Alles wat je lichaam moet doen wordt daar geregeld. De hersenen, het ruggenmerg en alle zenuwen in ons lichaam vormen samen het “zenuwstelsel”. En dat zenuwstelsel werkt goed omdat het zenuwbanen opslaat (via de hersenen). De zenuwbanen die de pijn veroorzaken blijven in het voorbeeld van de fantoompijn echter actief ook nadat het been niet meer bestaat. Dit proces wordt dus veroorzaakt door de hersenen.

Zenuwbanen uitleg

Wanneer je leert fietsen, vormt er zich een zenuwbaan. Door de aanleg van zenuwbanen kun je op een bepaalde manier lopen, eten, functioneren etc. Pijn kan ook een zenuwbaan zijn. Wanneer pijn optreedt dan hebben je hersenen deze pijnzenuwbanen geactiveerd, er hoeft hiervoor geen schade aan het lichaam te zijn.  Je lichaam kent namelijk ook zenuwbanen die geen pijn veroorzaken. De voornaamste trigger voor het zenuwbaan pijnproces is het onderdrukken van emoties en stress. Iets triggert een emotie, dit kan van alles zijn. Een trigger kan bijvoorbeeld een stressvolle situatie zijn die al lang voortduurt of een emotionele gebeurtenis uit het verleden. Deze emotie wordt bij sommige mensen vaak onbewust onderdrukt. Dit onderdrukken heeft een afleiding nodig om succesvol te zijn.  Dit zie je ook bij mensen die zich slecht voelen bijv. door stress en dan gaan verdoven met overmatig alcohol drinken, roken of eten. Dit is voor hen afleiding van hun emoties, onbewuste stress of emotionele pijn. Hiervoor hoef je trouwens helemaal geen "zware trauma’s” voor te hebben. Iedereen ervaart uitdagingen en stress in zijn leven wat dus ook onbewust onderdrukt kan zijn.

Zit de pijn dan alleen maar tussen mijn oren? 

Ja en Nee. In het geval van chronische pijn is dit eigenlijk ook een afleidingsmanoeuvre. Het doel van deze afleiding is ervoor te zorgen dat je bezig bent met pijn en het hoe van de pijn in plaats van met de emoties die er oorspronkelijk achter liggen :-).  Ik zie tijdens het FyVIP traject bijvoorbeeld vaak dat als mensen de onderdrukte emoties wel weer ervaren en daarop focussen dat de pijn na verloop van tijd (dagen, weken, maanden) verdwijnt.

Er vinden naast pijn zenuwbanen ook andere veranderingen in je lichaam plaats. Er ontstaan triggerpoints. Dit zijn kleine spierknopen. Ze zorgen dat de doorbloeding, waar de triggerpoint zit, vermindert wat weer zuurstoftekort in de spieren oplevert. Ook stapelen zich afvalstoffen op. Dit alles zorgt ervoor dat de zenuwen geïrriteerd raken en pijnsignalen worden gegeven aan de hersenen. Dit zorgt dan weer voor (chronische) pijn.

De belangrijkste oorzaak van triggerpoints is vaak niet overbelasting of een verkeerde lichaamshouding. De belangrijkste oorzaak van de triggerpoints heeft alles te maken met het zenuwstelsel.  Het zenuwstelsel regelt o.a. je hartslag, spierspanning en ontspanning, bloeddruk, spijsvertering en nog veel meer functies in uw lichaam. Als het zenuwstelsel overbelast wordt, doordat je regelmatig emoties onderdrukt, wegdrukt of verdooft (door o.a. eet-, rook- en internet verslaving), raakt het zenuwstelsel minder doorbloed. En zal op onbewust niveau het “pijnproces” in gang zetten zonder dat je dit in eerste instantie door hebt. Dit proces zal op den duur aangeleerd worden door je hersenen en een pijnzenuwbaan ontwikkelen. Dit is dan ook de belangrijkste oorzaak waarom triggerpoints na een behandeling soms terugkomen of dat ze helemaal niet weg te krijgen zijn. Ook kan dit ervoor zorgen dat de pijn en de triggerpoints zich verplaatsen naar een ander deel van het lichaam.  De hersenen zorgen er dan namelijk weer voor dat er ergens anders bloedvaten worden vernauwd, zuurstof tekorten en triggerpoints opnieuw ontstaan. Kortom de bekende vicieuze cirkel zie je hieronder gemakkleijk schematisch weergegeven.


Misschien ken je wel mensen die kampen met bovenstaande thema's? Maak ze dan zeker attent op dit blog. Ik draag graag mijn steentje bij om vanuit mijn hart mensen te helpen door het op een holistische wijze aanpakken van pijn in het dagelijkse leven. Ik werk daarbij met onder andere de pijn reset methode en het creëren van een andere mindset zodat je weer snel pijnvrij bent en lekker in je vel zit.

Kom je er nu nog niet helemaal uit om op deze manier naar je klacht te kijken? Er zijn tal van mogelijkheden om aan het werk te gaan met jouw (onbewuste) onderdrukte emoties. Altijd op een luchtige en nuchtere manier. Ik combineer lichaamsgerichte behandeling met coaching om jou naar het echte pijnpunt dat je belemmert te brengen en dit los te laten. Voor meer informatie kun je contact opnemen via tel 0318-830310 of een mail sturen naar sjoerd@fyvip.nl. Je ontvangt dan vrijblijvend de FyVIP vragenlijst van ons.

Met vitale groet,

Sjoerd de Jong


Sjoerd de Jong (1974) is sportfysiotherapeut en sinds een aantal jaren is hij zich meer en meer gaan specialiseren in stress, vitaliteit, ontspanningtherapie via FyVIP. Hij wil ondernemers  motiveren en inspireren niet alleen succesvol te zijn, maar juist balans te brengen tussen lichaam en geest en werk en privé. Dat is pas echt succesvol zijn. Hij kijkt  vanuit een holistische blik naar je lichaam en geest om de verbinding tussen hoofd en lijf weer te herstellen en te versterken. Zo kun je gemakkelijk de beste versie van jezelf leven.