Conflictvermijdend gedrag: Wat het is en hoe je ervan afkomt

Durf jij die lastige klant terug te bellen?**  

Sta je stil bij hoe spannend het kan zijn om een klacht van een klant te ontvangen? Wanneer iemand zegt dat je werk niet goed is afgeleverd, legt hij het probleem bij jou neer met uitspraken als:

- "Los jij dit maar op."
- "Jij hebt dit veroorzaakt."

Dit soort opmerkingen kunnen je raken, vooral als je een gevoelig persoon bent. De reactie die vaak volgt? Je ontwijkt het gesprek, belt niet terug en maakt het probleem niet bespreekbaar.

Wat is conflictvermijdend gedrag?

Conflictvermijdend gedrag betekent dat je situaties die tot een confrontatie of discussie kunnen leiden, liever uit de weg gaat. Het komt vaak voor bij mensen die onzeker zijn, introvert, verlegen of moeite hebben zichzelf te verwoorden. Dit gedrag kan leiden tot:

- Onopgeloste conflicten
- Opgehoopte stress
- Negatieve gedachten zoals "Ik ben niet goed genoeg."

De fysieke gevolgen van conflictvermijding

Wat veel mensen niet beseffen, is dat onopgeloste conflicten en de stress die daarbij komt kijken, zich kunnen vastzetten in het lichaam. Klachten als nekpijn, hoofdpijn of rugpijn zijn vaak signalen van je lichaam dat er iets niet in balans is. Deze klachten zijn een manier van je lichaam om te zeggen: *"Er is iets dat je moet aanpakken."*

Veel mannen die bij mij in de praktijk komen, vertellen over dit soort situaties. Aan de buitenkant lijken het stoere, succesvolle mannen, maar van binnen worstelen ze met gevoelens van onzekerheid en vermijden ze het aangaan van moeilijke gesprekken. Dit kan leiden tot lichamelijke klachten die ze niet direct in verband brengen met hun gedrag.

Hoe kom je van conflictvermijdend gedrag af?

Het goede nieuws is dat je snel van dit gedrag kunt afkomen door meer inzicht te krijgen in jezelf. Hier zijn drie stappen die je kunt nemen:

1. Herken het patroon
Vraag jezelf af: wanneer vermijd ik een gesprek? Welke gevoelens komen er op? Dit bewustzijn is de eerste stap naar verandering.

2. Luister naar je lichaam
Welke signalen geeft je lichaam? Voel je spanning in je nek of schouders? Dit zijn tekenen dat je stress opbouwt door het vermijden van confrontaties.

3. Bouw aan je zelfvertrouwen
Door te werken aan je zelfvertrouwen, leer je beter te vertrouwen op je gevoel. Dit maakt het makkelijker om lastige gesprekken aan te gaan en stevig te staan in je communicatie.

Wat vertellen jouw klachten je?

Je lichamelijke klachten zijn vaak signalen van onderliggende problemen. Wat probeert je lichaam je te vertellen? Door te luisteren naar deze signalen en inzicht te krijgen in je gedragspatronen, kun je stappen zetten om sterker in je schoenen te staan en minder last te hebben van stress.

Wil je meer leren over hoe je conflictvermijdend gedrag kunt doorbreken?

Laten we dan even telefonisch kennismaken! Of plan een Introductie Sessie in bij me. Dan ontdekken we samen wat jouw lichaam je probeert te vertellen en werken we aan meer vertrouwen en balans in je leven.